Thursday, December 20, 2012

Klintonova: CG primer za region

(http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=12&dd=20&nav_category=167&nav_id=670638)

Ne znam je li primer time što je jedina drzava u (geografskoj) Evropi koja od pada Berlinskog zida nije imala promenu vlasti, ili po tome što je jedinstveni primer dvostruke prirode društvenih institucija: državne i mafijaške. Naravoučenije: ako nemaš demokratiju i vladaš totalitarno, ali skineš gaće - onda si primer svima. Ako nemaš demokratiju i vladaš totalitarno, ali ne skineš gaće - onda si diktatura i ugrožavaš ljudska prava.

Prava veština je, naravno, imati demokratiju, a ne skinuti gaće. Ali u odnosima dve demokratske drzave, po prirodi demokratije, tj. po zakonu spojenih sudova, ona jača nenasilno skida gaće onoj slabijoj (ako unutar nekih demokratskih zajednica i postoje pokušaji da se manjina zaštiti od većine, u međudržavnim odnosima toga ili nema, ili se svodi na farsu). Tako ostaju tri mogućnosti. Možeš da živiš u državi:
a) koja je nedemokratska i ne skida gaće (dok joj ih ne skinu na silu, tamo gde mogu), npr. Kina, Rusija, Belorusija, Mongolija, Venecuela, Kuba, Iran, Severna Koreja, još neko vreme Sirija, ili nekada, Bog da im dušu prosti, Libija i Irak;
b) koja je nedemokratska i skida gaće, npr. pomenuta Crna Gora, Pakistan, Saudijska Arabija (nagradno pitanje: zašto je njih najmanje?) i
c) koja je demokratska, pa onda ako si mali - odose gaće, a ako si veći - a ti biraj.

Srbija je u ovom sistemu malo dezorijentisana. Cilja demokratiju, ali je konstantno promašuje, a gaće spusta na nervnoj bazi, bez ikakvog plana i zadovoljstva.

0 comments:

Creative Commons License
Neodinamika by Arsenijevic and Mitrovic is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.