Thursday, January 10, 2008

Jos o druzenju sa Holandjanima

Holandjani uopste ne poznaju pojam iskrenog interesovanja za coveka. Oni se interesuju za sebe, za svoje interese, za zajednicu i njene interese, ali za drugog coveka nikako - nimalo. Kad pricaju sa drugim covekom, to je zato sto je to deo propisa, deo pravila kako se ponasati da bi zajednica funkcionisala. I tako i razgovaraju. Bez radoznalosti, emocije, postavljaju pitanja, govore sale, sve kao u nekom razgovorniku, nekom kratkom uputstvu kako voditi drustveno-funkcionalne razgovore. Ne postoji nista sto bi neko mogao da uradi da izazove iskreno interesovanje Holandjanina za sebe kao coveka. Recimo da se odnekud pojavi Osama bin Laden, sedne pored Holandjanina, i nasmesi mu se prijateljski, kaze da je dobro raspolozen i da bi voleo da kaze Holandjaninu sve sto ovoga interesuje, cista srca. Holandjaninu ni na kraj pameti nece biti neko interesovanje tipe: dobro, sta te jeodvelo na taj put, sta su tvoji pogledi na smrt ljudi, na Ameriku, na zene, na knjizevnost, kako ti je u dusi - nista od toga ni na kraj pameti. Razgovor ce biti isti kao sa bilo kojim drugim covekom koji bi dosao i prijateljski se nasmesio: kako si, kako s je na poslu, kako si odabrao bas taj posao, bas hladno ovih dana, prijatan vikend. Ali zato, kad neko ucini nesto sto se ne uklapa u pravila dfunkcionalnog ponasanja u zajednici, Holandjanin ce biti prvi da pritrci i da ti spocita kako si uradio to i to, i kako je to lose, i kad bi svi tako radili... I kad bi svi tako radili, to je prva misao s kojom Holandjanin srece drugog. I jedna od svega nekoliko.

3 comments:

Marko Cvetkovic said...

Apsolutno tacno. Ono sto sam tebi vec rekao, ali cu to probati da ovekovecim i ovde je da sve ovo vazi za sve Holandjane. Jer ne postoji nacija na kugli zemaljskoj gde se pojedinci tako malo razlikuju jedni od drugih. Potpuni nedostatak duha i spontanosti. Ali potpuni. Ponekad mi se povraca.

Marko Cvetkovic said...

Postoji jos jedna stvar koja je veoma karakteristicna za Holandjane. Naime poznato je da su Holandjani veoma direktni u ophodjenju s drugim ljudima. Sve sto misle o nekom, njegovom radu, ponasanju, ovom-onom, reci ce na potpuno direktan, ponekad cak neotesan, pa i manje-vise uvredljiv nacin. Ovo se primeti vrlo brzo tokom boravka u Holandiji. Medjutim, ono sto se na prvi pogled ne moze primetiti, vec se obicno shvata malo kasnije, je da ta direktnost Holandjana niposto ne znaci da i vi mozete u ophodjenju s njima biti direktni. To vec nije lepo.

Unknown said...

15% duse nam oduzimaju, a ti .... Ti pricas o prijateljstvu sa holandezima. :)

Hola Amigo!
Omatoreli ste. Imate klince. Ne mozete da se pustite tamo gde ljudi malo slobodnije razmisljaju. Verovatno su vam to poznanici sa posla i sl. To je druga vrsta zveri. Ne znam. NIsam cuo da se neko hvali od druzenje s holandezima, ali nisam to cuo ni za svajcarce, belgijance, i sl. Sve u svemu. 15% duse. Na to treba misliti. :) Odoh u Hilandar da odradim svoj "Minut s Bogom" Valjda ce i Kostunjavi da mi se pridrzi.

Creative Commons License
Neodinamika by Arsenijevic and Mitrovic is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.