Monday, January 18, 2010

Sumorna Nedelja

Svako zna pesmu Gloomy Sunday, bar u nekom izvođenju, od Billie Holiday preko Diamande Galas do Heather Nove. Prva verzija na engleskom je valjda ona Paula Robesona. A prvi ju je na mađarskom pevao Rezso Seress, mađarski pijanista i pevač, koji ju je i napisao.

U Mađarskoj pesma ima reputaciju suicidne, napisana u vreme ekonomske depresije i susreta posleratne apatije sa iskrama novog rata, sa melanholičnom melodijom lišenom nade, i dve jednako mračne verzije teksta. Postoji priča da se ogroman broj ljudi ubio u nekoj vezi sa pesmom: s njom kao neposrednim povodom, ili s njom u pozadini, ubio se čak i sam njen autor Seres; smatra se da je ovo urbana legenda, donekle deo promocije same pesme na zapadu, ali mi moji prijatelji Mađari kažu da nije bez osnove, odnosno svako od njih zna za poneki slučaj iz sopstvenog okruženja. Neću mnogo da mrsim, samo sam hteo da kažem da mi je drago da je pesma nastala u okviru male nacije i kulture doživela da joj malo koja stvar može konkurisati u broju muzičkih velikana koji su je izvodili. I da to pritom svakim svojim taktom zaslužuje. Meni najbolje zvuči original, jer ima to neko zaglušivanje kraja fraze, fraza se ne razvija do kraja, dovrši je slušalac (a i najjednostavnija je), ali evo još nekoliko meni omiljenih izvođenja (uz već navedene tri): Elvis Costello, Sinead O'Connor, Bjork, Venetian Snares (remix BH), Sarah McLachlan.

4 comments:

Slobodan said...

vidi ovu: http://www.youtube.com/watch?v=jOqiolytFw4

Laslo Javor je pesmu napisao, ali Seresova muzika nosi pricu.

Boban said...

Da, tekst nije Šerešov. Ali tekstova ima nekoliko.

Unknown said...

Krajnje slucajno, klikom na link za sledeci blog, dosao sam ovde i naisao na Bobana, mog nesudjenog mentora u Petnici, setices se valjda Brace iz Nisa. Post me zaintrigirao i zbog moje privatne price koja je vezana bas za datum kada je objavljen, nedelju pre toga prezivljenu bas u Madjarskoj, a tog jutra smo bas i preslusavali ovu pesmu. Spomenuo bih jos i verziju iz spice za seriju "Poaro" gde je tema malo modifikovana, ubrzana. Pozdrav!

Boban said...

Zdravo Braco, gde si sad, sta radis?

Creative Commons License
Neodinamika by Arsenijevic and Mitrovic is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.