Sunday, September 23, 2007

Najlon kese

Da li se secate dana iz detinjstva kad bi vas roditelji poslali u prodavnicu, a vi se vracali kuci s pola puta zato sto ste zaboravili da ponesete kesu ili ceger? U mnogim prodavnicama u gradovima Zapadne Evrope se tanke plasticne kese odnedavno ponovo naplacuju, kako bi gradjani poceli da koriste stare, vec koriscene. Gradic Modbury (South Devon UK, na mapi) je prvo mesto Evropi u kome je zabranjena upotreba plasticnih kesa u svim trgovinama.

U maloj sredini je relativno lako da slicna akcija zazivi, ali inicijative za ovakve poteze su sve cesce sirom Velike Britanije i pokrecu ih vlasnici ducana, kupci i gradske vlasti zajedno - 33 londonske opstine ce dod 2009. ukloniti kese iz prodavnica, dok je u Americi San Francisco vec izbacio najlon kese iz vecih samoposluga i apoteka.

"Srbija zatrpana najlon kesama" je bio naslov teksta Nade Kovacevic (Politika, 4. jul) koji obavestava o prilicnom nemaru, ali sudeci po informacijama iz drugih zemalja koje su pocele da oporezuju trgovine i ukazima odredile naplacivanje, ako se jednostavno ponovo uvedu cene za plasticne kese u Srbiji - citav proces gomilanja kesa bi mogao makar da se uspori. Do vremena kad samoinicijativna zastita zivotne sredine prosto ne bude u svesti.

0 comments:

Creative Commons License
Neodinamika by Arsenijevic and Mitrovic is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.