Thursday, September 13, 2007

Prevod i mentalitet

Jedna relativno nova kulturno-jezicka pozajmljenica jako upecatljivo svedoci o mentalitetu pozajmljivaca, u ovom slucaju nas, Srba (ali i njih, Hrvata). Radi se o konstrukciji upotrebljavanoj kod prodajnih akcija koje za cenu n artikala nude n+1 atikal. Mislim da se u 'nasem' jeziku prvi put pojavila u hrvatskoj reklami za sladoled: "Platis pet, dobis sest". Konstrukcija sa formom " Platis n, dobijes n+1" nakon toga se cesto pojavljivala na katalozima, flajerima, reklamama, bilbordima...
U engleskom, holandskom i nemackom (nisam proveravao u drugim jezicima), paralelna konstrukcija ima (kao najuobicajeniju) formu, u prevodu: "Uzmes n+1, platis n". Razlika je ocigledna: kod nas se roba prvo placa, i uz to se nakon toga dobija, dok se kod njih roba uzima, a ne dobija, i tek onda se placa. Ovo puno govori o poverenju u kupca, i o postovanju koje se prema njemu pokazuje. Iza svega stoji autoritarnost koja se veoma duboko ukorenila u nasem mentalitetu: prodavnica je istitucija, a institucije su autoriteti kojima pojedinac treba da se potcinjava, a ne koje treba da mu sluze.

3 comments:

Slobodan said...

A ako geografski i kulturoloski polozaj menja vrednosti - da li postoji (ili je postojala pa je promenjena) ista konstrukcija i u slovenackom?
S

Written by the blog's author: bbloggy at 2007/09/07 - 16:28:54
Replies to this comment: 2

Slobodan said...

Bilo bi zanimljivo pogledati, ali tu verovatno ima i kontaminacije, mozda su oni gotovu konstrukciju uzeli od Hrvata, jer tu od jezika do jezika nema mesta za mnogo prevoda.
B

Written by the blog's author: bbloggy at 2007/09/07 - 19:14:36 in reply to: 1

Slobodan said...

Ovo me je podsetilo na jos jednu ustaljenu frazu, koja doduse nije u potpunom skladu sa temom i toliko je puta vec komentarisana, ali ipak nisam mogao da odolim, a da je ne pomenem i ovde. Radi se o onoj tipicnoj srpskoj (ne znam, mozda i hrvatskoj?) frazi koja otprilike glasi: "Jel ce da daju platu?" Nema mnogo veze s jezikom, ali sa nasim podanickim mentalitetom ima itekako.

Marko

Written by: Anonymous at 2007/09/09 - 18:10:00

Creative Commons License
Neodinamika by Arsenijevic and Mitrovic is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.